Aktualno

Udruga Pink Life obilježila međunarodni Dan narcisa

Međunarodni Dan Narcisa poseban je dan posvećen oboljelima od raka, a ove godine prateći i globalnu inicijativu Close the care gap ukazuje se na potrebu da svi onkološki bolesnici imaju iste mogućnosti informiranja i liječenja, pa je s tim ciljem ovogodišnji naglasak bio i na stanovništvu Ukrajine

Zagreb, 26. ožujka 2022. – Ove subote, 26. ožujka 2022. u Zagrebu obilježen je Međunarodni Dan Narcisa.

Podjela narcisa održana je na 7 lokacija u Zagrebu, s centralnom na Cvjetnom trgu (kod spomenika), dok je paralelno obilježena i na Trgu bana Josipa Jelačića gdje je donatorsku prodaju vodilo Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara.  Uz njih, program su obogatili i Dječji vrtić Siget donatorskom prodajom svojih cvjetnih radova te Centar za rehabilitaciju Silver kroz sudjelovanje socijalizatora sa štencima te volontera centra s terapijskim psima.

Ovu akciju popratile su mnoge osobe iz javnog života te prijatelji udruge. Među njima je bio i doc. dr. sc., Krešimir Martić, Dr. Kust, bivši predsjednik Ivo Josipović, Ljubica Lukačić, Vesna Škare Ožbolt koja je došla s 2000 narcisa i donirala ih, Mirela Holy, Davor Bernardić, Martina Dalić, Leonarda Lončar, Ivana Delač, Lana Jurčević i mnogi drugi, a posebne gošće bile su izaslanice Veleposlanstva Ukrajine Ljudmila Vološina, Olena Vasylevska, te Maria Maleško kao Predsjednica udruge Ukrajinaca Grada Zagreba.

Aktivnosti i obilježavanje Međunarodnog Dana Narcisa udruge P.I.N.K. life odvijale su se uz potporu Predsjednika Države, te su pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Skupštine Grada Zagreba te Gradonačelnika Grada Zagreba.

Ova akcija se održavala se s ciljem pružanja podrške oboljelima od raka te jačanja svijesti o važnosti prevencije. Poseban naglasak dalo se izbjeglima i bolesnima iz Ukrajine, kao dio globalne inicijative koju je Udruga obilježavala i u veljači ove godine pod geslom #closethecaregap, a koja se zalaže za ravnopravnost u liječenju i informiranju.