Aktualno

MEĐUNARODNI DAN NARCISA

UDRUGA PINK LIFE NAJAVLJUJE OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA NARCISA

Međunarodni Dan Narcisa poseban je dan posvećen oboljelima od raka, a narcise simboliziraju proljeće i buđenje nove nade

Zagreb, 25. ožujka 2023. – U subotu, 25. ožujka 2023. u Zagrebu na Cvjetnom trgu kod spomenika Udruga P.I.N.K. – life obilježit će Međunarodni Dan Narcisa. Centralna akcija održati na Cvjetnom trgu (kod spomenika) od 10 do 14 sati.

Obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana narcisa održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Skupštine Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva te uz prijateljsku suradnju Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara, portala Onkologija.net i Groupama osiguranja.

Ova akcija se održava s ciljem pružanja podrške oboljelima od raka te jačanja svijesti o važnosti prevencije. Oboljele članice i članovi Udruge P.I.N.K. – life,  brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te osobe iz javnog i političkog života, rame uz rame dijelit će narcise uz prikupljanje donacija građana, te time sudjelovati u obilježavanju ovog važnog međunarodnog dana.

POZITIVAN TREND SMANJENA STOPE SMRTNOSTI U POSLJEDNJIH 6 GODINA

Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2021. godini 711 žena (stopa 35,4/100.000). Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH kao i u većini zemalja u svijetu. Zbog starenja stanovništva možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena (najviše stope su u skupini žena između 65 i 69 godina, čak preko 80% novooobljelih je starije od 50  godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne sa redovitim pregledima grudi.

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga je u Hrvatskoj u padu. Rak dojke također više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. Bilježimo pad mortaliteta za 25% posljednjih 6 godina u RH.

To je sigurno dijelom rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, započetog 2006. godine, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv na mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.

Ciljevi programa za rano otkrivanje raka dojke su dijagnoza bolesti u što  ranijem stadiju, poboljšanje kvalitete života oboljelih, te smanjenje mortaliteta. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program. 60% novootkrivenih karcinoma dojki otkriveno je u lokaliziranom stadiju u okviru programa probira na rak dojke.

Do sada je završeno 7 ciklusa provedbe programa, a 21.3. 2023. započinje 8. ciklus nacionalnog programa. Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%, a međutim dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa pa se zato ne odazivaju na poziv (sistematski pregledi i pregledi u privatnom sektoru).

Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja 2019.), mamografiju je u posljednje 2 godine obavilo 63,1 % žena dobi 50-69 godina, a u posljednje 3 godine visokih 77,3 %.  Godišnje se u okviru programa učini do 150.000 mamografskih pregleda, a u prvih 5 ciklusa  je otkriveno 6959 novih karcinoma dojke. Najveći odaziv na poziv na mamografiju bilježi se u Međimurskoj, Krapinsko zagorskoj i Osječko baranjskoj županiji, a najniži u Ličko senjskoj, Šibensko kninskoj županiji i Zadarskoj županiji.

 

PRISJETIMO SE POVIJESTI DANA NARCISA

Međunarodni Dan Narcisa – Daffodil day poseban je dan posvećen oboljelima od raka. Dan narcisa prvi je puta održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu,  uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka. U Hrvatskoj je prvi puta održan 1997. godine u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju.

Dan Narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu kad je u pitanju izražavanje podrške svim oboljelima od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade u ozdravljenje oboljelih od raka. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih od raka. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet.