Lifestyle

Novogodišnje rezolucije usred ljeta

Vrijeme godišnjih odmora mnogima je postalo vrijeme donošenja „novogodišnjih odluka“. Bilo da je u pitanju odluka da od povratka s ljetovanja počinju vježbati do onog „ne želim više biti na mailu dok sam na godišnjem“. Razloga je puno, a cilj samo jedan – da se osjećaju bolje.

Al sad ću se držati teme u vezi godišnjih odmora i posla, onoga što u ovo vrijeme postaje izrazito aktivno, pitanja isključiti se potpuno ili ne, odgovarati na mailove, telefonske pozive, sudjelovati na sastancima (online) dok ste na godišnjem. Ova tema je stvarno individualna i ovisi o karakteru osobe te spremnosti da se pojedinac o(t)pusti kao i stupnju strahova koje ima u vezi sigurnosti svoga posla, no ovisi i o još nečemu – vašoj navučenosti na posao. I iako se mnogi kunu u burn out, proces puštanja im nije lagan. Naprotiv, veću anksioznost im stvara ne razmišljati o poslu jer „to se radi na godišnjem, ne razmišlja o poslu nego se uživa“ a njima to nije moguće.

Luksuz upravljanja vlastitim vremenom

Zapravo nije luksuz – to je stav. Svi mi manje više upravljamo vlastitim vremenom i imamo slobodu fokusa i izbora, ostalo su izgovori. Samo što netko to smatra bitnom kategorijom, dok neko strepi od te odgovornosti.

Nisam tu da vam dajem rješenja, vi ih sami za sebe znate najbolje, jer ono što meni odgovara nije nešto što vas drži. Prošla sam posao od 9 – 5 i prekovremene, ali uz veću fleksibilnost nego većina pa se sad ni na to ne bi mogla vratiti. Prošla sam bježanje u ogromne količine posla, evenata i obaveza, znam zašto, i ni to si više ne bi radila. A sad ne smeta mi biti na moru a odraditi koji poziv, bitan sastanak, mailanje ili koordinaciju – jer moj stav je da ja to gledam kao priliku ili dio posla s kojim sam totalno ok. Do razine koja mi služi dobro, za što je bitno poznat sebe. Jer isto tako nisam ni tip koji klasično može biti na moru (onako turistički plaža, more) 7, 14 dana i ne imati još nešto za drive. Ja si to priznam jer znam sebe.

Stoga bi vam savjetovala samo jedno; iskoristite ovaj godišnji da nađete svoj tempo. Svoj tempo života. Jer upravo tako bit ćete najposloženiji, najproduktivniji, najbolji samoj/samom sebi a onda i drugima oko vas. Na svim poljima života.